Υγρό Πράσινο Σαπούνι

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...2
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΔΙ;
Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη φιδιών , υπάρχουν πελώρια τρομακτικά φίδια 18 και 21 μ. μήκους;. Το γνωστό ως μεγαλύτερο φίδι είναι ο βασιλικός πύθωνας, ο οποίος έχει μήκος απλώς και μόνο 10 έως 10,5 μέτρα! Το δεύτερον κατά σειράν είναι ο ανακόνδας που ζει στις τροπικές χώρες της Νότιας Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ακολουθεί ο πύθωνας της Ινδίας με 6,5 έως 7,5 μέτρα, κ.α..

Γιατί σε πολλά ζώα υπάρχει μια περιοχή στο τρίχωμα τους που γίνεται άσπρη σε ειδικές περιπτώσεις;

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα, όπως κραυγές, σφυρίγματα κλπ. προκειμένου να προειδοποιήσουν τα μέλη της αγέλης τους για ενδεχόμενο κίνδυνο. Κάποια από αυτά τα αντιλαμβάνεται και ο άνθρωπος. Κάποια όμως ζώα χρησιμοποιούν το τρίχωμα τους για τον ίδιο λόγο αλλάζοντας το χρώμα του συνήθως σε λευκό. Άλλα πάλι φουντώνουν το τρίχωμα τους στο οποίο σχηματίζεται επίσης μια λευκή κηλίδα στρογγυλή και εύκολα ορατή από αρκετά μακριά.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν τα ζαρκάδια, τα αγριοκούνελα και οι λαγοί.
Η αντιλόπη έχει στα οπίσθιά της μια παράξενη φούντα, η οποία φουντώνει και εμφανίζονται κατάλευκες τρίχες όταν το ζώο φοβάται.


Γιατί λέμε "τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει";

Κάποτε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αννινος και ο Εμμανουήλ Ροϊδης άκουσαν τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκο Πολίτη να λέει πως σκέφτεται να μαζέψει λαογραφικό υλικό και κυρίως ελληνικές παροιμίες προκειμένου να τις εκδώσει σε δύο τόμους. Εξηγούσε μάλιστα πως γι αυτόν τον σκοπό θα γύριζε όλη την Ελλάδα, θα έβαζε φίλους του φιλόλογους να τον βοηθήσουν και θα περίμενε μέχρι να συγκεντρώσει τόσες ώστε να εκδώσει την ιδέα του. Τότε ο Άννινος του είπε αυτά τα λόγια που από τότε έμειναν για να γίνουν παροιμιώδη: "Τόμου είναι έτσι, τρέχα γύρευε Νικολό μου και ύστερνα καρτέρει".

Γιατί οι "γνήσιοι" Αθηναίοι ονομάζονταν παλιότερα και Γκάγκαροι;

Το γκάγκαρο ήταν ένα βαρύ ξύλο που το κρεμούσαν οι κάτοικοι της παλιάς Αθήνας με σκοινί από την πόρτα της αυλής τους ώστε να μην κλείνει μόνη της από το βάρος της. Αυτό το ξύλο έδωσε και το προσωνύμιο "Γκάγκαρος" στους γνήσιους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μάλιστα, με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονταν περιπαιχτικά οι αριστοκράτες της πόλης.

Γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;

Αν στηρίζεται μέχρι σήμερα οφείλεται στις εργασίες προστασίας του μνημείου. Το γιατί όμως γέρνει παραμένει μυστήριο όπως και το όνομα του αρχιτέκτονα του Πύργου. Παραμένει επίσης μυστήριο αν η κλίση του Πύργου οφείλεται στο έδαφος ή αν υπήρξε έμπνευση, έστω και ιδιόμορφη, του δημιουργού του. Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως το καμπαναριό σχεδιάστηκε για απόλυτα ίσιο κτίριο το οποίο άρχισε να γέρνει κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κατασκευής του. Αποκαλύφθηκε πως στα θεμέλια του Πύργου υπάρχει υδάτινο υπέδαφος και το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά. Έτσι μειώθηκε ο ρυθμός που γέρνει στο ένα χιλιοστό τον χρόνο. Το 1988 ο Πύργος της Πίζας έκλεισε για το κοινό και από τότε διεξάγονται εργασίες για τη σωτηρία του.

Γιατί όλες οι εβραϊκές γιορτές ξεκινούν με τη δύση του ηλίου;

Αυτή η εβραϊκή πρακτική έχει τις ρίζες της στα ιερά κείμενα. Στο Λευιτικό (23:32) ο Θεός λέει στον Μωυσή πώς να γιορτάζει κατάλληλα την Ημέρα της Εξιλέωσης: "Πρέπει να είναι Σάββατο η ημέρα που θα ξεκουράζεται και που θα πρέπει να τηρείς την αυταπάρνηση. Την ένατη μέρα του μήνα το απόγευμα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, πρέπει να τηρείς το Σάββατο". Στην περίπτωση του Πάσχα (Πέρασμα) η σημασία της δύσης του ηλίου εξηγείται περισσότερο: "…θα πρέπει να εκτελέσεις τη θυσία του Πάσχα, το απόγευμα, κατά τη δύση, την ώρα της ημέρας που έφυγες από την Αίγυπτο".

Γιατί το σχήμα της σημαίας του Νεπάλ είναι διαφορετικό απ όλες τις υπόλοιπες;

Πραγματικά, η σημαία του Νεπάλ είναι μοναδική στον κόσμο μια και αποτελείται από δύο ανισομεγέθη τρίγωνα το ένα επάνω από το άλλο. Ο παράξενος αυτός συνδυασμός οφείλεται στο ότι κάθε τρίγωνο αποτελεί το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν δύο διαφορετικοί κλάδοι της οικογένειας Ράνα, τα μέλη των οποίων χρημάτισαν ως πρωθυπουργοί της χώρας από το 1846 μέχρι το 1951.
Το λευκό φεγγάρι στο ψηλότερο αλλά μικρότερο τρίγωνο αντιπροσωπεύει τη βασιλική οικογένεια και ο λευκός ήλιος στο άλλο τρίγωνο αντιπροσωπεύει τους Ράνα. Παρότι καθιερώθηκε ως επίσημο σύμβολο το 1962, ο διαχωρισμός των δύο "οίκων" υφίσταται από τον 19ο αιώνα. Αν και η σημαία του Νεπάλ είναι μοναδική όσον αφορά το σχήμα της υπάρχουν κι άλλες στον κόσμο με ιδιαιτερότητες. Του Κατάρ είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, ενώ της Ελβετίας και του Βατικανού είναι τετράγωνες.

Γιατί το χτύπημα του μαστιγίου παράγει αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο;

Ο χαρακτηριστικός αυτός ήχος προκαλείται γιατί η κίνηση του μαστιγίου υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου. Η κίνηση μπορεί να μεταδοθεί τόσο γρήγορα γιατί το μαστίγιο στενεύει από τη λαβή του προς την άκρη του. Μόλις χτυπήσουμε το μαστίγιο, η ορμή από την κίνηση στη λαβή διατηρείται σταθερή και η ταχύτητα αυξάνεται, καθώς η διάμετρος του μαστιγίου μειώνεται στην άκρη. Έτσι η κίνηση αναπτύσσει ταχύτητα καθώς κινείται προς την άκρη και όταν ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο του "σπασίματος".



Γιατί μπαμπά;

- Αφού υπάρχει Θεός, γιατί οι εκκλησίες έχουν αλεξικέραυνα?
O θεός Δίας ρίχνει τους κεραυνούς, ο Θεός των Χριστιανών μας έδωσε το αλεξικέραυνο.. (lol)


- Αυτός που βρίσκεται μεταξύ γκρεμού και ρέματος, έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας?
Μεταξύ γκρεμού και ρέματος βρίσκεται, άρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αριστερά και δεξιά όμως; Καλά το καταλάβατε. Όλα είναι μια ευθεία και για όλα φταίει το γκαζόν.

- Αυτός που σκέφτηκε τη φράση "κορίτσι σαν τα κρύα νερά", έχει δοκιμάσει την επίδραση του κρύου νερού στη σεξουαλικότητά του?
Η απάντηση βρίσκεται στο γνωστό ανέκδοτο: κάποιος ρεπόρτερ μαθαίνει ότι μια φυλή ιθαγενών σε κάποιο νησάκι του Ειρηνικού έχει μεγάλα πέη. Πάει επι τόπου για να κάνει ρεπορτάζ και πραγματικά μένει έκθαμβος όταν βλέπει πως
πραγματικά έτσι είναι: άλλος 40, άλλος 50, άλλος 60. Ο μάγος της φυλής του υπενθυμίζει πάντως πως το πιο μακρύ μακρυνάρι το έχει ο αρχηγός, ο οποίος όμως εκείνη τη στιγμή απουσίαζε. Ο ρεπόρτερ πιστεύοντας πάρα ταύτα πως έχει
ήδη δει αρκετά, πάει σε μια παραλία του νησιού για να γράψει το ρεπορτάζ. Τη στιγμή που είναι κάτω από έναν φοίνικα αραγμένος βλέπει έναν ιθαγενή να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και ανάμεσα στα πόδια του ένα πράμα να (με το
συμπάθειο). Παθαίνει την πλάκα του καθώς ο ιθαγενής έχει φτάσει στην ακροθαλασσιά και ακόμα εκείνο να ξεπροβάλλει ολόκληρο. Ο ιθαγενής, ούτω ειπείν, κάνει την εξής παρατήρηση (που είναι και η απάντηση στο πιο πάνω
ερώτημα) καθώς βλέπει τον ρεπόρτερ να χάσκει: "Τι κοιτάς; Εσένα, όταν μπαίνεις σε ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ, δεν σου ΜΑΖΕΥΕΙ ΛΙΓΟ;" Έτσι ακριβώς...

- Αφού το ψάρι πάει με λευκό κρασί, δεν θα έπρεπε το σούσι να πηγαίνει με σταφύλια?
Και βέβαια πάει, μη λες χαζομάρες. Γαλλική κουζίνα λέγεται αυτό.

- Όταν ένας κωφάλαλος βρίζει, η μαμά του τού ρίχνει πιπέρι στα χέρια?
Όχι βέβαια, του ρίχνει πιπέρι στο ΣΤΟΜΑ, κανονικά. Γλώσσα μπορεί να μην έχει, στόμα όμως έχει.

- Από καθαρά ανατομικής πλευράς, σε ποιο ακριβώς σημείο του αιδοίου δένεται το καράβι, προκειμένου να το σύρει?
Από την τρίχα της εφηβικής χώρας.

- Πού στήριζε η Εύα το φύλλο συκής?
Στην τρίχα που έσερνε και το καράβι πιο πάνω. (Είναι η περίφημη "τρίχα-κάγκελο", γνωστή έκτοτε στους πάντες)

- Θα είχε διαφορά για κάποιον αν, αντί να τραβάει ένα ζόρι, το έσπρωχνε?
Η διαφορά αυτή σε απλά ελληνικά λέγεται "μετάθεση ευθυνών". Είναι η γνωστή τακτική των πολιτικών...

- Όταν οι πρωταγωνίστριες στις τσόντες τελειώνουν με ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, σε τι ακριβώς συμφωνούν?
Ναι, τελειώνει ο λακαμάς, επιτέλους!

- Ο Νταρντανιάν ήταν Αρμένης?
Όχι, νομίζω Γάλλος αν και πιστεύω πως πρέπει να είχε ρίζες στην Άρτα (Ντε Αρτα-νιαν= μπορεί και να σημαίνει "από μια νιά της Άρτας")

- Ο "μπεκρή-μεζές" φαίνεται στο αλκοτέστ?
Εννοείται. Για την ακρίβεια φαίνεται πάνω στο καλαμάκι που φυσάμε για το αλκοτέστ.

- Αν βάλεις ανάποδα τις μπαταρίες σε ένα φακό, βγάζει σκοτάδι?
Όχι, βγάζει (το) λάδι.

- Έχει νόημα μια επιγραφή με τη φράση "μην εγγίζετε" να γραφτεί σε σύστημα μπράιγ?
Βεβαίως! Ειδικά αν είναι Άγγλος. Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρα του Παρθενώνα!

- Όταν ένα φλας δεν ανάβει, δεν θα έπρεπε λογικά να θεωρείται μισο-χαλασμένο?
Ναι, αλλά λεφτά από την ασφάλεια δεν θα πάρεις γιατί κατ' αυτούς είναι και μισο-εντάξει.

- Αφού ισχύει το "σκέφτομαι άρα υπάρχω", τι συμβαίνει όταν "σκέφτομαι ότι είμαι ανύπαρκτος"?
Συμβαίνει πως είσαι ένας ανύπαρκτος που, παραδόξως, και σκέφτεται και υπάρχει . Αυτό έχει συμβεί και στην ταινία "ο αόρατος άνθρωπος".

Ήξερες οτι ...

Τα γνωστά σε όλους μας "νυχτικά" εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.
Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

Ήξερες ο,τι...

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού! Η κακή υγιεινή και τα διαρροϊκά σύνδρομα δημιουργούν ένα εκρηκτικό
σύνολο που εξακολουθεί να πλήττει τον πλανήτη.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ελονοσίας. Εκατομμύρια ακόμη από την ηπατίτιδα Α. Και σε όλες αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, κοινός παρανομαστής είναι το νερό.

Γνωρίζατε ότι σήμερα, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρούς υδάτινους πόρους και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών μέσων υγιεινής; Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ταυτόχρονα το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού της γης και την ίδια στιγμή, εκείνο που κατά
συνέπεια, κουβαλά στις πλάτες του τις περισσότερες ασθένειες.

Κι ωστόσο, για όλους εμάς τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, η χρήση του νερού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είδος αδιαπραγμάτευτο, δεδομένο. Ένα αγαθό πάντοτε στη διάθεσή μας για να καλύψει βασικές ανάγκες: για ένα μπάνιο, για πόση, για το νοικοκυριό, για
την καθαριότητα. Μόνο οι δυσοίωνες προοπτικές που κάνουν λόγο για λειψυδρία είναι ικανές να μας προβληματίσουν και να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση νερού. Όντας συνηθισμένοι να έχουμε σε αφθονία αυτό το αγαθό, ξεχνάμε συχνά την πραγματική του αξία και τη σπουδαιότητά του στη
ζωή όλων μας.

Για τους εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το νερό -και μάλιστα το πόσιμο- αποτελεί αναντικατάστατο μέσο για την υγιεινή των πληθυσμών τους οποίους υποστηρίζουν με ανάλογα προγράμματα.

Γιατί ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση της φτώχειας είναι μεταξύ άλλων, η αναγνώριση των πολλών παραγόντων που συμβάλλουν στη γέννησή της -με βασικό αυτό της πρόσβασης των πληθυσμών σε καθαρούς υδάτινους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου